torstaina, helmikuuta 16, 2006

Kyllä nyt kelpaa kannattaa!

Nettihiljaisuuden syy on se, että puikot ovat kilkanneet jokainen vapaahetki viime päivinä. Toissailtana kyllästyin ajoittaiseen paleluun ja tietokoneenkäytöstä, neulomisesta ja muusta kroonisesti kipeisiin hartioihin ja päätin tehdä asialle jotain. Olin kaavaillut tätä viime aikoina jo ihan tosissani ja ostanut jo langatkin ja sitten näin jotain samantyyppistä Ziinan tekemänä (toki PALJON onnistuneempana ja siistimpänä kuin mihin voisin itse ikinä pystyä), joten tartuin puikkoihin. Pari päivää armotonta kilkutusta DaYK-tyylillä *) ja tuloksena oli tämä:


Eli hartialämmitin tai pikkuponcho, miksi tätä nyt sitten sanoisi. Lankana on Novitan Teddy ja mustana, joten kuvasta ei kauhean hyvin saa käsitystä mallista. Niinpä alla vielä kuva poncho "avattuna". Tuosta kuvasta käy jotenkuten ilmi, että silmukoita on lisätty langakierroilla vähän niin kuin sukkakavennusten vastakkaisesti (tämä on siis neulottu ylhäältä alas) niin, että reiät menevät vähän spiraalimaisesti. Mikä tästäkään ei oikein hyvin erotu, on taas se, että reunaan on tehty pari mallikertaa aaltopitsiä Stanfield & Griffithsin Neulojan käsikirjasta. Tämän pitsin ansiosta reuna vähän "aaltoilee" aika hauskasti, mikä sekään ei oikein välity tästä kuvasta.


Aloitin 1o 1n -joustimen 7 mm:n lyhyillä pyöröillä 48 silmukalla, mutta vähempi olisi ollut parempi. Halusin tuota spiraalilevennystä varten 8:lla jaollisen määrän silmukoita ja pyöristin siksi silmukoiden määrää ylöspäin. Näin jälkiviisaana olisi kannattanut tehdä napakampi joustin ja lisätä silmukoita sen jälkeen. Loppuosan neuloin 12 mm:n pyöröillä. Olin huolissani, että leveneekö tämä tarpeeksi, mutta kuten näkyy, leveni vähän liikaakin :) Eli nyt tämä menee päällä jopa poimuille, mikä on muuten ok, mutta tekee neuleesta vähän turhan painavan (lankaa kului vähän reilu 2 kerää), mistä syystä tuo turhan löysä yläjoustin tahtoo valua kaulalta alaspäin.

Aloitin lisäykset ensin pari kertaa pelkillä noilla langankiertolisäyksillä ja kolmella välikerroksella, sitten kahdella välikerroksella. Sitten iski paniikki ja siirryin yhteen välikerrokseen - mikä miellytti lopulta visuaalista silmääni eniten, mutta tällaisessa langassa nuo välikerrosten eri määrät eivät häiritse ainakaan minua, joten en purkanut aiempia - ja lisäsin vielä aina tuolla välikerroksellakin langankiertolisäysten keskellä tavallisena lisäyksenä yhden silmukan kuhunkin väliin. Ja vaikka yritin laskeskella neuletiheyttä uudelleen, työ tässä vaiheessa "levisi käsiin".

Minä aina löydän näitä parannusideoita, kun työ on valmis :) Mutta olen kyllä tällä kertaa erittäin tyytyväinen aikaansaannokseeni, kyllä tässä kelpaa neuloa ja kannustaa suomalaisia olympiaurheilijoita kotikatsomossa. Ja malli oli oikeastaan aika kiva, pienillä fiksauksilla ja erilaisella langalla tästä voisi saada ihan edustuskelpoisenkin asusteen, tämä musta, pörröinen lanka kun tuntuu "imevän" sekä vaatteen mallin että kuviot. Vaikka en ole pitänyt itseäni minään poncho-ihmisenä, niin tämä oli tosiaan aika hauskannäköinen päälläkin. Jätetään asia hautumaan... Ja nyt jos palaisi taas niiden keskeneräisten töiden pariin, tämä kun oli tavallaan vähän tällainen syrjähyppy, joskin ainakin omissa silmissäni tämä kyllä oikeutti niihin Teddyihin lankeamisen ;)

*) Design as You Knit