sunnuntaina, toukokuuta 21, 2006

Viittä vaille valmiina ahon laitaan

Joku blogiani todella pitkään seurannut - heh, siis jos se on mahdollista näin lyhytikäisessä blogissa - saattaa muistaa, kun aloin tehdä tätä mansikkamekkoa. Näin siis jonkun blogissa ihan sattumalta jonkinlaisen mansikkamekon ja hauska idea jäi pyörimään päähäni. Kun sain vihdoin langat hankittua, en tietenkään löytänyt tuota inspiraation antanutta blogia enää mistään, joten ideaa lukuunottamatta lähdin niin sanotusti täysin puhtaalta pöydältä. Nyt se on vihdoin valmis lukuunottamatta nyöriä/silkkinauhaa vyötärölle (ostin jo silkkinauhan, mutta se olikin liian leveä) ja nappeja, jotka on kyllä jo hankittu.




Lanka: Novita Tennessee (punainen ja vaaleanvihreä)
Menekki: punaista n. 150 g, vihreää noin 50 g
Puikot: 4 mm:n pyöröpuikko

Tämä hame on todellinen saumainhoajan unelma, sillä hameeseen ei tullut kuin kaksi todella lyhyttä saumaa olkapäille. Muuta viimeistelyä olikin sitten senkin edestä virkatuissa reunoissa sekä langanpätkissä, joita kasaantui työn kokoon nähden uskomaton määrä pääteltäväksi.

Ilmeisesti valtaisa langanpätkien määrä selittää matemaattisen yllätyksen: 200g punaista Tennesseetä + 100 g vihreätä Tennesseetä = hame n. 190 g + n. 40 g jämäkerä vihreää ja n. 40 g jämäkerä punaista :) Minun laskuoppini mukaan 190 + 40 + 40 = 270 g, mutta ilmeisesti tuo 30 g on joko mennyt langanpätkinä roskiin (tuskin sentään kokonaan) tai sitten langat on punnittu alunperin olosuhteissa, jotka eivät vastaa meidän kotiolosuhteitamme :) Tai sitten talousvaakani ei ole niin luotettava kuin olen kuvitellut.

Aloitin hameen siis helmasta pyöröpuikoilla ensin vihreällä aina oikealla ja sitten aloitin punaisella tuollaisen mansikkamaisen reikäneuleen. Aloitin nappihalkion noin 3-4 cm ennen "vyötärönauhaa" ja siirryin siis tasoneuleeseen. Sitten kavensin yhden kerroksen aikana leveyttä "sopivasti" päästäkseni sopivaan yläosan kokoon eli laskin helman leveyden, mittasin sopivan ylävartaloleveyden ja sitten laskin, miten paljon silmukoita piti kaventaa. Muistaakseni kavennussuhde oli jotakuinkin 9 s => 5 s, mutta taakse nappilistan reunoihin jätin sileää kaventamatonta osaa, jotta napitus aikanaan näyttäisi siistiltä.

Kavennuksen jälkeen tein kiristysnauhaa varten pujotuskujan ihan "langankierto, 2 oikein yhteen" -tyylillä (taas nappilistan välittömiä reunoja lukuunottamatta) ja jatkoin sileällä oikealla. Sitten yritin aloittaa kädenaukot ja kaula-aukon sopivasti. Tämä ei onnistunut aloittelijalta kovin tyylikkäästi: hihanaukot ovat turhan leveät, mitä olen yrittänyt peittää aiottua leveämmillä virkkauksilla, ja kaula-aukko olisi ehkä saanut olla leveämpikin. Lopuksi nappilistan reunaan, kaula-aukon ympärille, käsiaukkoihin ja helmaan on tehty koriste-/viimeistelyvirkkaukset: kaula-aukkoon pelkkiä kiinteitä yksi kerros, muualle viimeiseksi kerros, jossa on aina joka kolmannen kiinteän jälkeen tehty 3 ketjusilmukkaa, jotka jäävät "lenkeiksi" reunaan. Laitan vielä kuvan tuosta selkäpuolestakin, kun olen saanut napit paikalleen.

Tätä oli mallimielessä ihan mukava neuloa, mutta Tennessee ei lankana saanut varauksetonta suosiotani. Tiettyihin töihin tämä lanka on eittämättä omiaan, mutta vauva-/lapsineuleeseen joku pehmeämpi lanka olisi ehkä ollut osuvampi valinta. Kuten sanottu, hiha-aukot olisivat voineet olla kapeammat ja kaula-aukko leveämpi, mutta en sitten viitsinyt enää purkaa, kun olin jo ehtinyt aloittaa virkkauksetkin. Pituus on pienelle tytölle passeli, vaikka mittasuhteiltaan hame tai ainakin yläosa olisi ehkä saanut olla vähän pidempi, sillä pienen liikkumaan oppimista ei parane häiritä :) Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin oikein tyytyväinen tähän ensimmäiseen ihan oikeaan täysin "omasta päästä" tehtyyn vaatteeseen: se on käyttäjälleen sopivan kokoinen, hauskan näköinen ja kokolailla sellainen kuin olin ajatellutkin :)

PS. Ylimmän kuvan malli ei siis ole päätön ja jalaton, mutta pyrin noudattamaan valitsemaani linjaa, etten esitä tunnistettavia kuvia ihmisistä, jotka eivät ole sille itse antaneet / pystyneet antamaan lupaa - pahoittelen tästä johtuvaa kuvan hassua rajausta :)

PPS. Jos joku bittinikkari osaa arvata, miksi nuo linkit ja muut ovat putkahtaneet tuonne ihan alas, niin arvostaisin kovasti korjausvinkkejä. Voisiko johtua tuosta yhdestä vähän isommasta kuvasta vai olenko sotkenut jotain muuta? Vai onko kyse vain oman selaimeni asetuksista? Kiitos ja syvä kumarrus, jos joku osaa auttaa!

5 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Iihana mekko. =) Todella suloinen. Onko se ihan nyt kesäksi juhlamekko vai aiotteko käyttää myös arkena?

Niin, ja ainakin tällä Operalla nuo linkit näkyvät oikeassa paikassa, muista selaimista en tiedä...

21/5/06 19:40  
Blogger kuka lie said...

Kokeile kaventaa tuota söpön villatakin kuvaa, se menee ainakin minun näytöllä tekstiä pidemmälle oikealle.
Tämän vinkin sain omaan blogiini ja kuvan kaventaminen auttoi, toivottavasti auttaa sinullakin.

21/5/06 19:44  
Blogger Raisa said...

No minä olen liikkeellä Firefox-selaimella ja linkit ym näkyy ihan oikeilla paikoillaan....

21/5/06 20:10  
Blogger Sininen said...

Hame olisi tarkoitus "sisäänajaa" juhlamekkona, mutta pakko kai se on sen jälkeen ottaa arkikäyttöönkin, kun tyttö kasvaa niin hurjaa vauhtia. Muuten jää mekko kovin vähälle käytölle, kun ei noita juhliakaan niin kauheasti ole tiedossa.

Ja tuhannet kiitokset avusta, tuosta ylileveästä kuvasta sekä selaimesta tuo ongelma taisi johtua, ainakin minulla linkit näkyvät nyt ihan siellä missä pitääkin. On tämä nettiyhteisö mahtava juttu, apua saa salamannopeasti melkein ongelmaan kuin ongelmaan :)

21/5/06 20:53  
Anonymous Anonyymi said...

Ihanan mehukas ja maukas mekkonen!

22/5/06 22:00  

Lähetä kommentti

<< Home