keskiviikkona, tammikuuta 25, 2006

Huovutettu musta myssy

Myssy on nyt valmis tai ainakin melkein. Toivoisin oppivani vähän neulahuovutusta, että voisin tehdä tähän jonkun kivan koristeen, sillä suoraan sanottuna yksivärinen musta myssy muistuttaa tällä hetkellä jossain määrin ratsastuskypärää :) Myssy jäi myös hiukkasen löysäksi, mistä syystä pohdin jo sen pyöräyttämistä vielä kuudessakympissä. Päätin kuitenkin, että ainakin tällä erää myssy saa jäädä tällaiseksi, sillä löysyydestä on se etu, että hiukset eivät ihan täysin lyttäänny alla. Myssy on kuitenkin riittävän sopiva, jotta se pysyy hyvin päässä eikä tuuli pääse varmaankaan sinne väliin.

Ideahan myssyyn tuli Syystunnelmia ja joulun odotusta -kirjasta, missä oli tämäntapainen huovutettu myssy Tovesta. Koska tämä on kuitenkin niin pertti perusmalli ja koska sovelsin ohjetta eri langalle ja muutenkin jonkun verran, en varmaankaan riko kenenkään tekijänoikeuksia kertomalla, miten tein myssyn. Jos joku kokee tekijänoikeuksiaan loukatun, ottakoon yhteyttä osoitteeseen zininen(at)kuumaposti.com (kuumapostin tilalle hotmail, niin tulee perille).

Tässä ensin kuva myssystä ennen huovutusta. Myssy on neulottu sileänä neuleena niin, että ensin neulottiin läpät erikseen jättäen silmukat odottamaan (niitä ei siis päätelty) ja sitten luotiin pyöröpuikolle loput myssyn silmukoista poimien myös läpistä silmukat. Lankana Fritids ja puikkoina 6 mm:n sukkapuikot, joilla neuloin läpät, ja 6 mm:n pyöröpuikko (80 cm, oli ihan ok, vaikka oli näin pitkä, lopun kavennyksissa vaihdoin sukkapuikkoihin). Läpät aloitin 6 silmukalla ja lisäsin joka toinen kerros silmukat molemmissa reunoissa, kunnes silmukoita oli 24. Pyöröpuikolle poimin läppien 2*24 silmukkaa ja eteen lisäksi 48 silmukkaa ja taaksen 14 silmukkaa lisää. Kun korkeus edestä keskeltä oli 19 cm, aloitin kavennukset jakamalla silmukat kymmeneen "säteeseen" ja kaventaen jokaisesta kerran kaksi oikein yhteen jättäen väliin ensin kolme kertaa kolme normaalia kerrosta, sitten kerran kaksi välikerrosta ja siitä eteenpäin joka toinen kerros. Kun silmukoita oli 10, vedin langan läpi ja kiristin. Myssyn korkeus edestä ennen huovutusta oli 33,5 cm ja ympärys läppien yläpuolelta 106 cm. Läppien leveys oli 22 cm ja korkeus 13 cm.

Tässä sitten sama myssy kahden 40 asteen kirjopesussa pyöräytyksen jälkeen. Lanka huopui erittäin hyvin, myssystä tuli lähes sentin paksuinen :) Eikä silmukoita erota käytännössä lainkaan. Huovutuksen jälkeen mitat olivat korkeus edestä 21 cm, ympärys läppien yläpuolelta 71 cm (ulkomitta), läppien leveys 15 cm ja korkeus 7 cm. Tosin noita läppiä venyttelin vähän sivusuunnassa lyhyemmiksi ja leveämmiksi, koska ne olivat mielestäni niin mukavamman näköiset. Siksi noiden huovutettujen mittojen suhde ei noiden osalta ole ihan sama kuin muut mitat. Kuten sanottu, vähän tuo jäi löysäksi, mutta ajattelin ainakin aloittaa käytön näin. Voihan sitä sitten rääkätä lisää, jos siltä tuntuu. Eikä se nyt päästä putoa ja tosiaan ehkä kampaus (jaa mikä? ;) säilyy vähän paremmin.

Koska tuosta edellisestä kuvasta näkyy mittakaava, mutta ei kovin hyvin myssyn malli, tässä hieman epäonnistunut kuva, josta kuitenkin näkyy mielestäni tuo malli paremmin. Luovalla neulojalla talouspaperirulla esittää pään virkaa ;) Kuten sanottu, malli muistuttaa hiukkasen ratsastuskypärää, varsinkin, kun hatusta tuli niin paksu. Mutta ihan kiva se on ja varmasti tulee käyttöön. Etureuna huopui vähän rullalle, kuten pelkäsinkin, mutta se oli mielestäni aika hauskan näköinen, joten en alkanut sitä siitä veistellä auki. Ja jos osaisi neulahuovutuksella joku päivä askarrella tähän jonkun koristeen, siitä voisi tulla viel vähän naisellisempi. Meinasin ratketa, kun näin täällä melkein samanlaisen pipon miehellä, mutta ehkä se ei kuitenkaan ole liian samanlainen :) Mallista vielä sen verran, että ensi kerralla laittaisin ehkä vähän enemmän silmukoita tuonne läppien väliin taakse ja vastaavasti vähän vähemmän eteen, sillä kiva tuo on noinkin ja läpät tulevat hyvin korville, mutta jotenkin mallimielessä ne ovat minun makuuni ihan hiukkasen turhan takana.

Kaiken kaikkiaan oikein positiivinen ensimmäinen neulehuovutuskokeilu. Minullahan on se vauvanpeitto työnalla, mutta varmasti tulee jatkossakin tehtyä vastaavia. Fritidsistä tuli oikein mukavaa huovutettuna, lämmintä ja kivan pehmeää (ei nyt mitään superpehmeää toki), ei ollenkaan sellainen peltimäinen kuin jotkut huovutetut jutut.

7 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Melko identtisiltä myssyt tosiaankin näyttävät;) Kaipa tuo on käypä malli, niin miehelle kuin naiselle.

25/1/06 12:37  
Blogger Sininen said...

Kyllähän tuo on perinteinen malli sekä naisille että miehille. Ja täytyy myöntää, että se Tovesta tehty ohuempi myssy oli ehkä aavistuksen naisellisempi. Taisin myös liioitella sitä paksuutta, kuivana paksuutta on ehkä reilu puolisenttiä, mutta sekin tuntuu ihan riittävältä. Ja jos saisin tähän tosiaan jonkun söpön kukkasen tms, niin ehkä se näyttäisi vähemmän maskuliiniselta ratsastuskypärältä :)

25/1/06 21:47  
Blogger Ziina said...

minun blogissani on ohjeet miten neulahuovutat valmiin työn pintaan koristeita, etsiskeleppä sieltä joulukuun alun paikkeilta

26/1/06 15:22  
Blogger Sininen said...

Kiitokset, Ziina! :)

27/1/06 10:16  
Blogger Hallatar said...

Tuollalailla voisi varmaan tehdä myös baskerin??? =)

2/2/06 19:55  
Blogger Sininen said...

Ai huovuttamalla? Kyllä, miksipä ei :) Baskeriin kannattaisi ehkä miettiä ripsinauhan neulomista sitten lopuksi, sillä aavistelisin, että tuollainen huovutettu neule saattaa sopivissa olosuhteissa lähteä venymään. Vai ymmärsinköhän nyt kysymyksen ihan väärin? :)

3/2/06 15:05  
Blogger Hallatar said...

Ihan oikein ymmärsit =)
Hyvä pointti tuo ripsinauha...

22/5/06 08:24  

Lähetä kommentti

<< Home